Luisteren zonder oordeel

Stel, je bent met iemand in gesprek. In dat gesprek vertelt die persoon jou iets dat je raakt. Dat merk je aan een sensatie in je lichaam. En het roept een emotie bij je op. Irritatie, verdriet, boosheid. De lichamelijke sensatie en emotie werken samen met je verstandelijke brein. er vormt zich een gedachte over wat er is gezegd. En dan reageer je op wat jou heeft geraakt. En dat is dan jouw mening, jouw overtuiging, of jouw oordeel over de situatie waarover de ander vertelt. Soms reageer je zonder woorden. Zijn er tranen of je klapt dicht.

In feite hebben de woorden iets in jouw onderbewuste geraakt. Het resoneert met informatie op jouw harde schijf. Informatie die je ergens in dit leven hebt verzameld. De frequenties van de woorden en de informatie op jouw harde schijf matchen met elkaar. Daarom zeggen we ook dat de buitenwereld een spiegel is van jouw binnenwereld. Als je kan luisteren zonder dat jij een oordeel, overtuiging of mening vormt over wat de ander zegt, dan betekent het dat jij een andere frequentie identiteit hebt. Waarschijnlijk heb je dan al veel informatie ‘opgeruimd’ waardoor je niet getriggerd wordt. Het is iets anders als gevoelloos zijn; je kan nog steeds empatisch zijn zonder dat het iets met jou doet.

Voor het werk dat ik doe, is het essentieel dat ik kan luisteren zonder dat mijn emoties meedoen. Als iemand vertelt over een zware jeugd, een traumatische bevalling of een diep bewaard geheim, zal ik niet meeLIJDEN. Ik heb geen oordeel, mening, overtuiging of verdriet. Ik schakel ook niks uit. Het is gewoon wie ik nu in essentie ben. Veel ballast is opgeruimd, zoals mijn eigen traumatische bevallingen. Vroeger zou ik verdriet voelen als iemand hetzelfde heeft meegemaakt. Nu luister ik. Oprecht. Dat is het cadeau van mijn eigen transformatieproces.

Herken je het? Ervaar je vaak dat het iets met je doet als een ander iets zegt of doet? Wees je dan bewust dat het resoneert met ballast op jouw harde schijf. En dat kan je dus oplossen, als je open staat voor innerlijke transformatie. 

Ben je nieuwsgierig? Ik deel graag mijn kennis en ervaring als je aan de slag wil met jouw transformatie.