Hoe onzekerheid jou blokkeert

Als je onzeker bent, heeft dit impact op hoe jij je emotioneel, mentaal en fysiek voelt. Het heeft invloed op hoe je handelt en wat je wel of niet zegt in bepaalde situaties. Onzekerheid is een van de grootste blokkades die ervoor zorgen dat je niet volledig in je kracht staat. Wat je onzeker maakt, dat zit vaak in je onderbewuste verstopt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat zich bij jou in de vorm van onzekerheid meldt. Met alle emotionele, mentale en fysieke ongemakken. Heel eerlijk, het maakt  niet uit waar het vandaan komt.

Hoe zou het zijn als je dat moeilijke gesprek met jouw leidinggevende of collega wél kan voeren zonder dat je rood wordt. Zonder dat je gaat zweten, hakkelen, gefrustreerd en misschien zelfs boos wordt? Of dat je tijdens een netwerkborrel of feestje wél op die onbekende mensen durft af te stappen? Hoe zou het zijn als je in alle rust en kalmte die presentatie kan geven voor een groep mensen? Of dat je je kan uiten en uitspreken naar anderen? Je grenzen vanuit rust en vertrouwen aan kan geven? Zodat je er niet overheen gaat.

Het zijn situaties die we bijna allemaal wel herkennen. De meeste mensen ervaren wel eens onzekerheid in hun leven. Dit komt door ervaringen die je veelal als kind al hebt meegemaakt. Vervelende situaties en nare opmerkingen, het gevoel van onveiligheid; het wordt allemaal opgeslagen op jouw harde schijf. Die informatie meldt zich in situaties die resoneren met het moment waarop jij getriggerd werd.

Onzekerheid is een van mijn thema’s in dit leven. Het heeft meer dan mij lief is, een stempel gedrukt op hoe ik mij in bepaalde situaties heb gevoeld en gedragen. Het zorgde ervoor dat ik mijzelf wegcijferde, mijn mond hield en niet voor mijzelf opkwam. Ik kan mij nog zo goed herinneren dat ik als kind dagenlang buikpijn had omdat ik voor de klas een boekbespreking moest houden. Ik sliep niet en stierf voor mijn gevoel toen ik voor de groep mijn verhaaltje mocht vertellen. Toen ik ouder werd en mij bewust werd van mijn eigen overtuigingen en behoeftes merkte ik dat ik het heel moeilijk vond om mij uit te spreken. Om mij te laten zien. Om mijn grenzen aan te geven, nee te zeggen. Ik verzamelde vanuit onzekerheid nog meer kennis over mijn werk. Omdat ik dacht dat ik dan sterker in mijn schoenen zou staan. Ik mocht een waanzinnige training volgen waarin ik in vijf dagen leerde hoe je wél jouw saboteurs het hoofd kon bieden. Oef die opleiding deed veel pijn, maar ik had in elk geval wat technieken en handvatten op zak om de moeilijke situaties, het moeilijke gesprek, wel aan te gaan.

Maar uiteindelijk zit de oorzaak van de onzekerheid nog steeds opgeslagen op jouw harde schijf. En geloof me, dan zit je op een glijdende schaal. Als je vanuit pure wilskracht en overlevingsmodus jezelf steeds opnieuw in situaties dwingt die er voor zorgen dat je je in de kern onveilig voelt; dan komt uiteindelijk het moment dat jouw hele systeem gaat schreeuwen dat het anders mag.

Ik geloof echt wel dat bepaalde trainingen en therapieën een bijdrage kunnen leveren die je leren overeind te blijven in bepaalde situaties. Die trainingen heb ik ook gevolgd. Alleen de wortel van de oorzaak, die zit er nog. Het blijft dan altijd aanwezig, sluimerend en wachtend tot je in een situatie komt waarin die skills jou ook niet meer gaan helpen.

Als jij ook de wortel aan wil pakken, dan kan ik je hierbij helpen met de methode van Touch of Matrix. En wil je écht een boost om jouw zelfvertrouwen te vergroten, dan heb ik een mooi traject van twee maanden waarin we samen aan de slag gaan. Dit is een combinatie van Touch of Matrix sessies én je krijgt hele mooie oefeningen die je meteen in je kracht zetten. Heel prettig als je een vervelende vergadering hebt, of verantwoording af mag leggen aan een boze directeur. Ze helpen je zelfs als je zware boodschappen moet tillen!

Meer informatie over het ‘Boost je zelfvertrouwen traject’ vind je hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *